Om at bygge broer med fred

Selvom den rolige og trygge hverdag er godt i gang her i Preah Sdcah, så er det ikke mere end 2 uger siden, vi befandt os i den hektiske storby Phnom Penh. Her fik vi lov til at stifte bekendtskab med nogle af Danmissions partnerorganisationer, der på hver sin måde arbejder for at forbedre folks vilkår her i Cambodja. En organisation, der gjorde særligt indtryk var Peace Bridge Organisation!

Fra A til B i Phnom Penh

Det var fire lidt trætte og stadigvæk til dels jetlag-ramte Danmission-volontører der tidligt torsdag morgen prajede en af de mange tuktuk-chauffører, der, som sædvanligt hernede, gjorde sig lidt ekstra til for sådan en flok blege vestlige turister. Efter små tre kvarter med fast greb om tasker i en tuktuk midt i et hav af motos og store firhjulstrækkere nåede vi frem til et stille, roligt og temmelig pænt kvarter i den vestlige del af Pnomh Penh. Med lidt nervøse hilsener med samlede hænder og et lille nik til de tilstedeværende trådte vi ind i Peace Bridge Organisations hovedkvarter, og vi spejdede efter nogen, der så ud som om, de ventede os. Ret hurtigt blev vi dog ledt ind i et højloftet og forfriskende svalt mødelokale, hvor vi blev mødt med varm velkomst af Warleak, der vidste nok om os danskere til med det samme at byde os på en sort(!) kop kaffe.

Warleak - assistent i PBO

Lidt om organisationen

I mødelokalet sad vi fire volontører på den ene side af det store konferencebord, og Warleak på den anden. Her satte han os ind i, hvad det var for en organisation, vi var kommet til. Peace Bridge Organisation (PBO) forsøger, som navnet antyder, at skabe broer af fred mellem mennesker. I Cambodja, der har været plaget af en hård fortid med De røde Khmerers masseudryddelse i halvfjerdserne efterfulgt af en borgerkrig, der har raseret helt frem til 1999, synes denne vision at give god mening!
Organisationen arbejder på forskellige måder, men tilbyder bl.a. en række kurser, hvor frivillige kan komme at lære om konflikthåndtering. Warleak fremhævede desuden, at kurserne ikke kun er for kristne. Nok er PBO en kristen organisation, der hviler på kristne værdier, men som han fremhævede flere gange: "Konfliktløsning er for alle - ikke kun kristne."

Undervisning i familieforsoning

Efter en kort snak med Warleak blev vi ledt ovenpå i endnu et stort og nedkølet lokale fyldt med en broget flok af 15-20 kursister. Der blev hilst pænt med håndfladerne mod hinanden, da vi kom ind, og vi fik anvist en plads på gulvet langs væggen i samme hestesko som kursisterne. Her ventede der heldagsundervisning specifikt i familieforsoning. Ingen undervisning er dog så alvorlig, at den ikke kan begynde med en leg, og med en overvældende entusiasme blev de fuldvoksne kursister omdannet til fantasifulde legebørn i det, vi tolkede som en combodjansk afart af "kan du lide din nabo".


Med stemningen i vejret blev der taget hul på den mere seriøse del af undervisning, men entusiasmen blev ikke mindre - hverken fra lærernes eller kursisternes side! Hvor vi nok syntes, at træning i familieforsoning nok kunne lyde en lille smule uhåndgribeligt, blev vi overraskede. På baggrund af de fire nøgleord "Loyalitet, ydmyghed, åbenhed og samarbejde" fik deltagerne en række af redskaber og principper til at håndtere konflikter på den rigtige måde. Der blev undervist i 3 vigtige skridt i forsoning: At lytte, skabe overblik over problematikken og komme med sin egen holdning til sagen - i den rækkefølge vel at mærke! 
I løbet af formiddagen blev kursisterne så udsat for flere forskellige arbejdsformer, og bl.a. deres tilgang til gruppearbejdet kunne få de fleste gymnasieklasser i Danmark til at ligne en flok prøvekaniner for sovemedicin!
Der blev snakket, skrevet og snakket lidt mere i grupperne - det var rart med Warleak som tolk!

En fremmed type konflikter

Sidst på formiddagen skulle de deltagende forsøge at omsætte teori til praksis i et lille rollespil to og to. Warleak sad høfligt og oversatte trofast hele formiddagen på godt engelsk, men vi måtte lige have forklaringen en ekstra gang, da han forklarede problemstillingen i rollespillet. 
Rollespillet drejede sig om et ægtepar, hvor kvinden inden deres bryllup flere gange havde advaret manden om, at hun ikke havde de store evner i køkkenet. Efter flere års ægteskab gik det op for manden, at kvindens udsagn ikke blot var af ydmyghed, men at hun rent faktisk ikke kunne lave mad. Problemstillingen bestod så i, at manden på denne baggrund søgte affærer på trods af, at han inden brylluppet var blevet advaret om kvindens manglende evner i køkkenet.
Hvordan man skulle håndtere dette problem måtte kursisterne knokle med. Vi kunne bare se til, mens vi prøvede at forstå, at konflikterne her i Cambodja måske ser lidt anderledes ud end dem, vi er vant til at håndtere derhjemme.
Konflikten mellem den affære-søgende mand og kvinden, der ikke kan lave mad, bliver forsøgt løst.

En vilje til at løse konflikter

Det var altså en enorm entusiasme, vi blev præsenteret for, da vi fik lov at følge undervisningen i PBO. Nok virkede nogle af problemstillingerne ofte fremmede for os og nogle af redskaberne lidt banale og nærmest overdrevent konkrete, men entusiasmen blandt de deltagende gav os respekt for det behov, der må være for at arbejde målrettet med konflikthåndtering. Desuden er det efterhånden ved at gå op for os, at selvom Cambodja er i rivende udvikling, så er det et land, hvor der stadig hersker splid og mistillid i befolkningen. For eksempel gør det indtryk, at vi nu, hvor vi bor i Preah Sdach, kraftigt bliver frarådet at gå uden for kirkegrundens pigtrådshegn efter kl. 19, og forholdsregler, som f.eks. at kvinder ikke kører alene på moto efter mørkets frembrud, er en selvfølge. Set i dette lys giver PBO's meget konkrete arbejde med konflikthåndtering mening. De skaber et rum for at udvikle og sætte fokus på det at bygge broer af fred mellem mennesker, og at dømme efter kursisternes engagement, så er der i Cambodja både et behov og en vilje til netop dette!
Hvor vi som nyudklækkede studenter er vant til, at der ofte skal kigges længe efter fingrene i vejret, så var det omvendt hos PBO.

Det er ikke kun PBO, der bygger broer mellem mennesker

Det var fulde af indtryk og af respekt for PBO's vigtige arbejde, at vi lidt over middag trådte ud i Phnom Penhs travle, hede og udstødningslugtende gader. Nu sidder vi så i mere fredelige omgivelser ude på landet i Preah Sdach, og her virker PBO's arbejde i højloftede og nedkølede rum måske fjernt, men også her arbejder mennesker for at skabe et sundt miljø mellem mennesker i trygge rammer. Her i kirken og på dets kollegium, står præsten Sao Eam nemlig i spidsen for at udbrede værdier, som i virkeligheden ikke ligger langt fra PBO's visioner. Her er det godt at være!

Kommentarer

Populære opslag